Profiel

Missie, visie en

kernwaarden

Signum is een organisatie voor bijzonder onderwijs, bestaande uit authentieke scholen, die vanuit waardenbewustzijn met eigenzinnig onderwijs willen bijdragen aan de ontwikkeling van zelfbewuste en initiatiefrijke kinderen. Deze missie komt tot uiting in ons motto: Ondernemend in goed onderwijs. 

Visie: wat wij willen bereiken

Signum wil dat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen, liefst in de eigen wijk. Wij bieden een eigentijdse, kansrijke ontwikkelomgeving en dragen bij aan een ondersteunend pedagogisch netwerk. Daartoe benutten we de passie en potentie van onze medewerkers. We leren, ontwikkelen en innoveren in professionele leergemeenschappen en werken samen met partners in en om de kindcentra.  

Onze kernwaarden: wat wij belangrijk vinden

De kernwaarden van Signum vormen het DNA van de organisatie. Signum onderscheidt een drietal eindwaarden, die aangeven waar het ons in essentie om gaat:

  

• kindcentra als oefenplaats voor het leven;  

• de wijk en de wereld een beetje mooier (leren) kleuren;  

• van betekenis zijn voor jezelf, de ander en je omgeving. 

De bijbehorende instrumentele waarden zijn: vertrouwen, verbinden en ondernemen. Ze helpen om onze eindwaarden te realiseren.  

 

De optimale ontwikkeling van kinderen, dat is waar het ons om gaat. Daarvoor zijn professionals nodig die op de goede plek de goede dingen doen, in verbinding met elkaar, met ouders en met partners in het kindcentrum en de wijk.  


Profiel

Strategisch

beleidsplan

Toegenomen maatschappelijke druk en veranderend toezicht vragen om transparante en verantwoorde keuzes in ons onderwijsbeleid; bewuste keuzes waarmee we onze eigen context inkleuren. We kijken daarbij naar mogelijke toekomstscenario’s en de trends die daarop van invloed zijn. Het maakt het vak van onderwijsprofessional complexer en dynamischer. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt neemt ook het belang van goed werkgeverschap toe. Binnen Signum willen we samenwerken en zien we mogelijkheden om actuele vraagstukken interprofessioneel en interdisciplinair te benaderen.  


Het strategisch beleidsplan gaat over ontwikkeling: van onze leerlingen, van ons personeel en van de samenwerking met elkaar en onze partners. Bij elk van deze thema’s hebben we een aantal centrale vragen gesteld, kwesties waar we als onderwijsorganisatie dagelijks mee te maken hebben en die direct raken aan onze verantwoordelijkheid. Daarbij hebben we concrete doelstellingen geformuleerd die we periodiek met elkaar zullen evalueren. Omdat we op deze drie gebieden meet- en merkbaar vooruitgang willen boeken, hebben we ze impactgebieden genoemd.  

Voorop staat de beweging die de kindcentra maken in de drie impactgebieden. Voorwaarde hiervoor is dat we ook als organisatie groeien. We willen het primaire proces optimaal kunnen ondersteunen, flexibel kunnen inspelen op ontwikkelingen en op tijd kunnen vernieuwen, veranderen of verbeteren. Vanuit ons strategisch beleidsplan willen we ontwikkelingen richten, onze interne organisatie verbeteren en het eigenaarschap in de lijn versterken.  


In 2023 stond de herijking van het strategisch beleidsplan op de agenda. Na een verkenning met zowel het managementteam als het directeurenoverleg werd unaniem geconcludeerd dat men de actualiteit van het bestaande plan nog steeds onderschrijft. In oktober is het proces gestart om de herijking van het strategisch beleidsplan vorm te geven en om te komen tot een aanscherping van de rubrics. Dit proces is in 2024 afgerond en heeft geleid tot het strategisch beleidsplan 2024-2028


Strategisch beleidsplan

2024 - 2028

lees het hier
Profiel

Toegankelijkheid en

toelating

Het kiezen van een passende school is een fundamenteel recht voor ouders. Een recht dat bijna altijd leidt tot een toelating op de school van voorkeur. Het uitgangspunt in het basisonderwijs is dat het respecteren van de grondslag van de instelling én het kunnen voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van het kind voldoende is voor toelating. Voor de neutraal bijzondere en openbare scholen geldt de regel van het respecteren van de grondslag van de instelling niet. Voor alle bijzondere en openbare scholen geldt echter dat - mochten er meer aanmeldingen zijn dan ruimte in de groep - het bevoegd gezag dan zijn eigen toelatingscriteria mag toepassen.

De criteria moeten in dat geval voldoen aan de volgende rechtsbeginselen en regels: 


• Gelijkheidsbeginsel 

• Non-discriminatiebeginsel 

• Verbod van willekeur 

• Transparantie 


Klik hier voor het aanmeld- en toelatingsbeleid. 


organisatie

gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)

Het college van bestuur van Signum voert overleg met de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. 
Het vormgeven van medezeggenschap is voor Signum niet alleen een wettelijke plicht, maar vooral ook een manier om beleid te ontwikkelen dat wordt gedragen door alle geledingen: directie, personeel en ouders (die ook namens de kinderen optreden). Dat geldt zowel voor de medezeggenschapsraden op elke afzonderlijke school als voor de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad.

De leden van de GMR worden gekozen door de leden van de Medezeggenschapsraden van de afzonderlijke scholen.


Het jaarverslag 2024 van de GMR is beschikbaar op onze website.


  • Personeelsgeleding

    Eefje zoon

    Yvette Wijtman

    Fleur van der Steen

    Marieke Thielemans

    Hans Dubbelman

  • Oudergeleding

    Dirk de Man (voorzitter)

    Willem-Jan Wieland (vicevoorzitter)

    Jeroen Nobel

    John Putmans

    Silviya Velkova

Horizontale dialoog en verbonden partijen

Om onze ambities op het gebied van kindontwikkeling en de ontwikkeling van medewerkers te kunnen realiseren, is samenwerking essentieel. Wij willen meer inclusief onderwijs van hoogwaardige kwaliteit bieden, passend bij de context van de wijk. Het organiseren van partnerschappen in en rond de kindcentra is gericht op de realisatie van deze ambitie. Samenwerken krijgt daarmee een belangrijke interprofessionele component, maar vindt ook plaats in het kader van educatief partnerschap met ouders. Onderstaand overzicht geeft weer hoe Signum de samenwerking met andere schoolbesturen heeft ingericht. 

Stedelijke samenwerking

Onder begeleiding van organisatieadviesbureau Leeuwendaal is in 2024 onderzoek gedaan naar de mogelijke voor- en nadelen van verdergaande samenwerking met ATO-Scholenkring. Verschillende vormen en structuren van samenwerking zijn daarbij afgewogen. Eind 2024 is het rapport opgeleverd aan de besturen van Signum en ATO Scholenkring. In februari 2025 is besloten de verkenning van verdergaande samenwerking niet voort te zetten.


De Bossche Educatieve Agenda is merkbaar in onze scholen. Met diverse projecten dragen we bij aan de realisatie van de drie doelen in de BEA:


1.      Optimaal opgroeien in ’s-Hertogenbosch: elk kind en elke jongere verdient een zo optimaal mogelijke ontwikkeling. 


Bij optimale ontwikkeling hoort een rijk ontwikkelaanbod. Het programma Niet Stapelen maar Vervangen (NSMV) koppelde ook in 2024 educatieve aanbieders aan onze scholen. Er zijn voor sport en bewegen en voor gezondheid basisroutes ontwikkeld. Deze zijn gepresenteerd op een sport en beweegmarkt. De succesvolle aanpak die al draaide in het domein cultuur kreeg zo ook navolging in dit domein. Digidact is in 2024 de Bossche Educatieve Makelaar geworden voor het domein Technologie. Zij presenteren in 2025 ook een basisroute voor scholen, op de wijze zoals hiervoor beschreven voor cultuur en sport, bewegen en gezondheid. Het mobiele ontdeklab (MOL73) werd ook ondergebracht bij Digidact.

2.      Gelijke Kansen: de kijk en aanpak is holistisch, daarnaast is er extra aandacht daar waar dat nodig is om gelijke kansen te bieden. 


Op zeven Signumscholen is een brugfunctionaris aangesteld. Brugfunctionarissen nemen tijd voor gezinnen, zonder vaste agenda. Ze signaleren problemen, reageren direct en bieden laagdrempelige ondersteuning. Als het nodig is, verwijzen ze door naar de juiste hulp of andere professionals en instanties in de buurt.   


Naar aanleiding van een gemeenschappelijke studiedag van scholen in Wijk-West hebben Basisschool Boon en Basisschool 't Boschveld een subsidieaanvraag gedaan om samen te werken met het Leerinstituut van Redwane Bouttaouane. Op beide scholen is gestart met een teamscholing gericht op het versterken van een cultuur van hoge verwachtingen en het wegnemen van misvattingen met betrekking tot het werken met kinderen in achterstandssituaties.


Het programma TOP-tijd is in 2024 weer verder uitgebouwd. Vooral op het gebied van cultuuronderwijs werd het aanbod verrijkt. De activiteiten uit het programma vallen deels in onderwijstijd en zijn deels onderdeel van de rijke ontwikkeldag. Deelname buiten onderwijstijd is vrijwillig en ook opengesteld voor kinderen die niet verbonden zijn aan een TOP-tijdschool. Van deze mogelijkheid werd echter nog weinig gebruik gemaakt.


Vanuit het project Niet Stapelen Maar Vervangen is een eerste inventarisatie gestart naar aanbod dat overlapt met andere initiatieven op het gebied van gelijke kansen. Dit vraagt verder onderzoek, dat wordt opgestart in mei 2025.

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

3.      Doorgaande ontwikkellijnen: gezamenlijk stemmen we onze werkwijze voor een soepele overgang en het educatieve en pedagogische aanbod af op wat elk kind en elke jongere nodig heeft. 

 

Onder regie van de BEA is het overleg met de scholen voor primair en voortgezet onderwijs, het DOVO- en POVO overleg, nieuw leven ingeblazen. Het is de bedoeling dat dit overleg actief aan de slag gaat met het realiseren van de BEA. De PO-VO subsidie die door het ministerie van OCW aan een aantal Bossche scholen is toegekend wordt voor dit overleg verbreed naar alle Bossche scholen. Het door Signum geïnitieerde project Talent2Teach en het mede door Signum ontwikkelde Leerlab Slimme Handen op de Bossche Vakschool, worden voor 3 jaar bekostigd uit deze subsidie. Voor het leerlab betekent dit dat jaarlijks niet 40, maar 200 basisschoolleerlingen kunnen profiteren van een onderwijsaanbod in praktische vaardigheden. Dit aanbod heeft een positief effect op de leermotivatie, zo bleek uit de evaluatie met kinderen en hun leerkrachten. Ook helpt het ze in de voorbereiding voor de overstap naar het voortgezet onderwijs.

 

CompasNul13 ontwikkelde in 2024 een nieuwe Kind in het Centrum monitor. Dit instrument is bedoeld om de kindcentrumontwikkeling in ‘s-Hertogenbosch te monitoren. De monitor wordt in de eerste helft van 2025 op alle kindcentra afgenomen.  

De drie doelen van de Bossche Educatieve Agenda zijn in 2024 voorzien van een concrete uItvoeringsagenda. Medewerkers van onze scholen en het bestuursbureau waren actief betrokken bij dit door de gemeente geregisseerde proces. Een aantal reeds lopende projecten heeft merkbaar effect in onze scholen. In de uitvoeringsagenda zijn nieuwe ambities geformuleerd en bestaande ambities bijgesteld. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van rijkssubsidies om realisatie van ambities te versnellen of de uitvoering te versterken. Er ligt nu een concrete werkagenda met 8 doelstellingen, waaraan Signum in 2025 actief zal meewerken: 


Alle kinderen en jongeren ervaren gedurende hun gehele (voor)schoolloopbaan continuïteit in begeleiding en aanbod. 

Er is een stevig (ondersteunings)netwerk voor alle kinderen en jongeren in elke wijk en elk dorp van ’s-Hertogenbosch, van toegeruste opvoeders en professionals die optimaal bijdragen aan het opgroeien van kinderen en jongeren. 

De onderwijskansen voor kinderen en jongeren van 0-13 zijn vergroot. 

Alle kinderen en jongeren met een nieuwkomersachtergrond stromen in op het voor hen passende onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. 

Kansrijk adviseren en kansrijk plaatsen en landen sluiten beter op elkaar aan. 

Kinderen en jongeren ontmoeten elkaar meer, als tegenwicht aan segregatie. 

De mentale weerbaarheid en veerkracht van kinderen en jongeren is vergroot. 

Digi- en datavaardigheden in het onderwijs zijn verbeterd.

  • Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Klachtenbehandeling

Er is in 2024 51 keer contact opgenomen met het calamiteitenteam van Signum. Dit betrof signalen, problemen en klachten. Na bemiddeling, gesprekken en/of acties is bijna alles naar wederzijdse tevredenheid afgehandeld.  In 2024 is er één klacht gemeld bij LKC, deze klacht is gegrond verklaard.

 

In het kader van de klokkenluidersregeling zijn er geen klachten ingediend. Meer informatie over de procedure bij klachten of informatie over de klokkenluidersregeling is te vinden via deze link


Governance

Signum werkt vanuit drie kernwaarden die de specifieke identiteit van Signum tot leven brengen. Met behulp van heldere kaders stuurt het bestuur mens en organisatie aan. Die kaders geven enerzijds aan welke richting en resultaten het bestuur van management en medewerkers verwacht. Anderzijds bieden de kaders het management en medewerkers ruimte voor ontwikkeling en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Het bestuur stuurt op de afgesproken doelstellingen door te stimuleren, inspireren en enthousiasmeren. Periodieke monitoring op basis van tussentijdse rapportages en informatie-uitwisseling, het voeren van het goede gesprek en het aanspreken vanuit duidelijke kaders over taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn hierbij essentieel.


Het reguliere interne toezicht (de governance) in Nederland wordt vaak beschreven in drie fasen: formeel toezicht, resultaatgericht toezicht en waardengericht toezicht. Adequaat toezicht vereist dat Signum alle drie aspecten borgt en situationeel toepast. Het vorige toezichtkader van Signum ging grotendeels uit van formeel en resultaatgericht toezicht. De RvT en het CvB hebben in een mooi gezamenlijk traject een visie op toezicht en het toezichts-toetsingskader opgesteld wat ook als leidraad heeft gediend in 2024. 


Functiescheiding

Stichting Signum hanteert de Code Goed Bestuur in het primair onderwijs. Signum wordt bestuurd door een college van bestuur (CvB) bestaande uit twee personen. Het CvB legt verantwoording af aan de raad van toezicht (RvT). Daarmee is voldaan aan de vereiste scheiding tussen besturen en toezichthouden (two-tier board model).  


Code Goed Bestuur

In de Code Goed Bestuur in het primair onderwijs zijn basisprincipes vastgelegd rond professionaliteit van bestuurders, toezichthouders en managers. Signum hanteert deze Code. 

Verantwoording van het beleid

We vertellen je graag meer over het gevoerde beleid op de verschillende beleidsterreinen: Onderwijs & Kwaliteit, Personeel & Professionalisering, Huisvesting & Facilitaire zaken, en Financieel beleid.

volgende hoofdstuk